Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Articles on this Page

(showing articles 1 to 40 of 40)
(showing articles 1 to 40 of 40)

Channel Description:

Latest posts
  0 0

  YouTube je napokon najavio nešto o čemu se špekuliralo već duže vrijeme. Predstavili su Red, uslugu koja će vam za 10$ mjesečno omogućiti uživanje na YouTubeu bez reklama, uz još poneke pogodnosti. Osim što vam neće smetati iritantne reklame i oglasi, YouTube nudi i mogućnost offline spremanja videozapisa da biste ga mogli pogledati kasnije, kada…(Cijeli članak)


  0 0

  Google je nedavno objavio da će drastično promijeniti izgled svoje Play Store aplikacije, a kao najočitiju promjenu, osim samog redizajna, navode odvajanje aplikacija i igara od sadržaja poput filmova, glazbe, knjiga i časopisa. Tražilica je sada stilizirana kao što smo je mogli već duže vrijeme vidjeti pri korištenju Google (Now) aplikacija, a ispod nje nalaze…(Cijeli članak)


  0 0

  Apple je poznat po tome da rijetko kad razvijaju nekakav software za neku drugu platformu osim iOS/OS X-a, ali očito su morali popustiti i drugi put u svojoj povijesti (prvi put bio je kad je predstavljen iTunes za Windows). Prema pisanju njemačkog portala Mobile Geeks, Apple užurbano radi na razvoju Android aplikacije koja će korisnicima…(Cijeli članak)


  0 0

  Svaki put kad pomislimo da se BlackBerryu sve brže i brže bliži kraj, oni nas iznenade novim adutom iz rukava. Ovog puta čini se da bi se BlackBerry stvarno mogao spasiti i da su napokon krenuli u pravom smjeru. Naime, nedavno je BlackBerry predstavio svoj prvi smartphone temeljen na Androidu, a uskoro će pokucati i…(Cijeli članak)


  0 0

  Danas vam donosimo još jedan odličan smartphone sa GearBesta, koji će svake srijede biti u takozvanoj flash prodaji, i to po jako niskoj cijeni, više o tome čitajte u nastavku. Bluboo XTOUCH je 5″ smartphone s Full HD rezolucijom zaslona. Pokreće ga MediaTekov MTK6753 64-bitni octa core procesor čije jezgre rade na taktu od 1.3…(Cijeli članak)


  0 0

  Kineski web shop GearBest poznat je po velikim popustima na gotovo svim uređajima u njihovoj ponudi, a danas vam donosimo jedan čija se cijena kreće ispod 100$. Radi se o iNew U5 smartphoneu. iNew U5 je 5″ smartphone čija rezolucija zaslona iznosi 720p. Pokreće ga MediaTekov MTK6735 64-bitni quad core procesor čije jezgre rade na…(Cijeli članak)


  0 0

  Apple je prije nešto više od mjesec dana predstavio novu generaciju iPhonea, 6s i 6s Plus, a već su počele kružiti glasine o iPhoneu 7, kako je za očekivati da će se zvati iPhone predstavljen u 2016. godini. Ove glasine pojavile su se na kineskoj društvenoj mreži Weibo, i navode kako bi se nakon dvije…(Cijeli članak)


  0 0

  Izgleda da stara poslovica “tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada” ipak drži vodu jer upravo to se dogodilo gigantu zvanom LG. Nedavno su iz LG-a objavili Android 6.0 (Marshmallow) nadogradnju za svoj najnoviji flagship LG G4 te su vijest razvikali po cijelom internetu hvaleći se kako su prva firma (izuzevši proizvođače Nexusa…(Cijeli članak)


  0 0
 • 10/26/15--11:07: Partnerstvo Yahooa i Googlea
 • Nakon poražavajuće “zarade” Yahooa koja se znatno smanjila u ovoj godini objavljeno je kako je kompanija potpisala ugovor moćnim Googleom kojim bi Yahoo imao pravo koristiti određene dijelove Googleovih metoda pretrage i algoritama dok bi Google dobio istu korist od Yahooa. Yahoo već od prije ima isti tip ugovora Bingom, ali kažu kako jedno partnerstvo…(Cijeli članak)


  0 0

  Najveća boljka današnjih smartphonea definitivno je baterija, čija autonomija rijetko izdrži dulje od jednog dana intenzivnijeg korištenja, a Google je napokon odlučio pronaći rješenje, ili bar poboljšanje stanja s baterijskim problemima. Google najnovijom nadogradnjom Androida zvanom Marshmallow na svojevrstan način tjera developere na implementaciju Dozea, značajke koja aplikacije koje se trenutno ne koriste, a upaljene…(Cijeli članak)


  0 0

  Anandtech, online časopis koji se bavi računalima, prvi je detaljnije proučio najnoviju funkciju koju nudi nadolazeći DirectX 12. Radi se o Multiadapter funkciji koja bi u teoriji trebala omogućiti kombiniranje grafičkih kartica različitih proizvođača, odnosno Nvidije i AMDa, u istom računalu, što dosad nije bilo moguće. Anandtechu je uvelike pomogao razvojni tim Oxide Games koji…(Cijeli članak)


  0 0

  Iako ih nije priznavao Einstein je krivac za njihovo postojanje.

  Nekada se je „znalo“ da je crna rupa nevidljiva za naše instrumente jer je promjerom mala (u početku je bila veličine špekule … pa planeta, danas još uvijek nije veća od prosječne zvijezde) i udaljena je, ne svijetli jer svjetlost ne može umaći ekstremnoj gravitaciji. Posredno se može otkriti pomoću zvijezda koje se vrte oko nevidljivog objekta. Decenijama su nas plašile jer gutaju sve oko sebe. U trenutku kada prijeđete obzor počinje vječnost, rastegnete se kao talijanska špageta koja još nije izrezana na mjeru. Ona je bila oličenje nečega što nikako nismo željeli bliže istražiti, stalno smo ponavljali neka ne bude ovih strašnih proždrljivih crnih rupa u našoj blizini. Ako ih nema u blizini „znanstvenici“ su se potrudili da ih približe i stvorili su minijaturne crne rupe koje još više ne poštuju zakone fizike jer se one kreću i mogu se čak stvoriti ( u CERN-u npr.).
  Kako su astronomi prikupljali nove dokaze o centrima galaksija, vidjeli su na (u) centru galaksije bočnu emisiju zračenja, nastala je nikad zaboravljena visoko učena teza da se crna rupa prejela pa štuca. Pa smo se desetima godina zbližavali sa štucajućim crnim rupama koje su sada bile bliže srcu jer su imale nešto ljudsko.
  Eliptične (brzo rotirajuće) galaksije su došle u centar pažnje kada se otkrilo da njihovi centri izbacuju materiju i da svijetle.

  Sada su crne rupe počele izbacivati materiju i počele su svijetliti bacajući snopove svjetla na oba pola (ne samo na jednom) mnogo tisuća svjetlosnih godina daleko.
  Ovih dana su to „riješili“ i objasnili da se svjetlost pojavljuje na koroni na površini crne rupe pa smo napokon saznali da crne rupe sada liče na zvijezde i imaju koronu. (http://phys.org/news/2015-10-black-hole-major-flare.html )
  Nedavno je otkriveno da crne rupe usisavaju materiju i bočno pa možemo reći da nemamo više pojma o čemu pričaju nadajući se da su rupe evoluirale i prilagodile se novim spoznajama astronoma. Zašto bi one bile crne i strašile naše čitatelje kada mogu biti čak simpatične, svijetliti i štucati.
  Istina nije jasno kako centar galaksije pokreće rupa veličine zvijezde a centar galaksije je promjera do 30.000 svjetlosnih godina (još nisam susreo niti jedan dokaz da u Svemiru postoji ijedan događaj da se oko tijela vrte promjerom znatno veća druga tijela), kako zračenja prodiri kroz materiju debelu 15.000 svjetlosnih godina, da li i bočno postoje obzori i koliko ih se izleglo u međuvremenu, jesu li gravitacione sile onemoćale (ili postale liberalnije) pa sada može umaknuti i materija i svjetlost iz starih crnih rupa. Naravno, sve se mijenja i napreduje pa zašto to ne bi uradile i crne rupe.
  Pogledati članak objavljen ovdje: http://www.svemir-ipaksevrti.com/Svemir-i-vrtnja-2015-kratki-tekst.html#cikloni


  0 0

  Motorola, odnosno Lenovo, jučer je predstavila najnoviji smartphone u svom portfoliu. Kako tvrde iz Motorole, radi se o jako izdržljivom smartphoneu, koji je otporan na razne opasnosti. Moto X Force je 5,4″ smartphone čiji zaslon odlikuje QHD rezolucija, odnosno 2560 x 1440 piksela, što rezultira gustoćom piksela od čak 540 ppi. Uređaj je pokretan Qualcommovim…(Cijeli članak)


  0 0

  Apple je zajedno s novim iPhoneima i novim Apple TV-om predstavio i nove iPada, odnosno novi Mini i novi Pro, s tim da Pro još uvijek nije krenuo u prodaju, kao što su iz Applea i najavili. Ipak, čini se da se datum početka prodaje bliži, ako je za vjerovati informacijama kojima raspolaže uvijek pouzdani…(Cijeli članak)


  0 0

  GearBest je poznat po tome da često imaju nevjerojatne akcije u kojima odlične smartphoneove prodaju ispod svake realne cijene. Jednu takvu vam donosimo i danas, kada su im preostala svega 93 komada odličnog Elephonea 8000. Elephone P8000 je 5,5″ phablet čiji zaslon krasi Full HD rezolucija, odnosno 1920 x 1080 piksela. Kao i većina kineskih…(Cijeli članak)


  0 0

  Na GearBestu je moguće pronaći smartphone za svačiji ukus, pa tako i za vaš. Danas vam donosimo smartphone čiji nas je dizajn impresionirao, a cijena još više, UHANS U200. Radi se o uređaju čija dijagonala zaslona iznosi 5″, te ima rezoluciju 1280 x 720 piksela. pokreće ga MediaTekov MTK6735 64-bitni četverojezgreni procesor čije jezgre rade…(Cijeli članak)


  0 0

  Od Googleova dva operativna sustava Android se pokazao daleko boljim od Chrome os-a koji je bio osmišljen da pokreće takozvana Chromebook prijenosna računala čija je glavna prednost bila prilično niska cijena. Unatoč tome Android se pokazao popularnijim pa ne začuđuje što Google želi stopiti ta dva OS-a. The Wall Street Journal kaže da bi takav spojeni…(Cijeli članak)


  0 0

  Od najranije povijesti, ljudi promatraju zvijezde registrirajući njihov sjaj i boju. Danas službena znanost je zauzela vrlo nelagodno stajalište da je sve oko zvijezde vezano za izgaranje njenih složenih čestica u helij i vodik.
  Cilj ovog članka je osvijetliti ovu materiju iz realnog kuta kroz dokaze koji su opće poznati i dostupni na stranicama Wikipedije. Za okvir kao i do sada uzimam http://www.svemir-ipaksevrti.com/Svemir-i-vrtnja-2015-kratki-tekst.html.


  Temperatura/brzina rotacije zvijezde
  Zvijezde u pravilu ako imaju nižu temperaturu imaju sporiju vrtnju i boja im je crvenih nijansi. Kako raste temperatura raste i brzina rotacije oko osi a boja zvijezde preko žute prelazi u bijelu i plavu. Iako su zvijezde bitno različitih masa strogo prate ovu pravilnost iz vrlo malo izuzetaka.
  Masa/radijus
  Na sličan način se ponaša i radijus zvijezde (masa /radijus) ako je temperatura niža radijus je veći a sa porastom temperature i rotacije polumjer se smanjuje.
  Rotacija i temperatura/površinska gravitacija
  Niže temperature i sporija vrtnja znači i nižu površinsku gravitaciju, dok viša temperatura i brža rotacija daju višu površinsku gravitaciju. Postoje izraziti ili tipični predstavnici gore navedenih pravila ali ima i manje tipičnih zvijezda koje ipak slijede pravilnost. Ne može se dogoditi da zvijezda iz prve trećine ima imalo slične podatke sa zvijezdama posljednje trećine.
  Spisak zvijezda se može proširiti na sve preostale ali on bi poštovao parametre iz tabele koja je odabrana nasumično izostavljajući zvijezde koje nemaju objavljene gore tražene vrijednosti podataka. Tabela sadrži podatke koji su usporedivi, mali raspon mase iako bitno ne mijenja pravilnost i vrlo veliki raspon (Lacaillea 8760 T 3.800 K, brzina rotacije 3,3 km/sek, masa o,6, radijus 0,51, površinska gravitacija 4,78(? podaci se vežu za dogovor da su male zvijezde patuljci i pridodaje im se velika površinska gravitacija nerezonski, dok drugi podaci su u skladu sa pravilom)).

  0 0

  Manje od mjesec dana nakon izlaska HTC A9, po internetu su počele kružiti špekulacije o novom uređaju tajvanskog giganta koji je u velikim problemima. Imenovan One X9, uređaj bi trebao nositi model broj E56 a koštati će ok 470$ (oko 3300 kuna). Što se specifikacija tiče, bar prema onome što je procurilo do sada, biti će pogonjen Qualcommovim nadolazećim Snapdragon…(Cijeli članak)


  0 0
 • 11/07/15--06:45: Google kupio Fly Labs
 • Tehnološki gigant Google pomno prati manje programere i njihova dostignuća čemu svjedoči kupovina kompanije Fly Labs koja se bavi isključivo iOS aplikacijama. Vijest je potvrđena na službenoj stranici Fly Labs-a a iz Google-a kažu kako je plan suradnje unaprjeđenje Google Photos aplikacije koja je u zadnje vrijeme konstantno nadograđivana od strane Google-a samostalno pa će im…(Cijeli članak)


  0 0

  Poznato je kako je Android open-source odnosno otvoreni sustav, što znači da njegov kod može preuzeti i uređivati po svojoj volji tko god je za to sposoban. Tom logikom Android je na svoje uređaje ubacilo mnoštvo proizvođača koji za svoje uređaje koriste različiti hardver. U ovoj priči iz tog hardvera fokusiramo se na procesor, mozak…(Cijeli članak)


  0 0

  Tag Heuer je u partnerstvu s Googleom i Intelom napravio svoj prvi Android Wear smartwatch, no hoće li samo Tag Heuerov brand biti dovoljno da opravda cijenu od $1500. Tag kaže da je uložio veliki trud da Connected Watch ne bude još jedan gadget kojeg ćete staviti oko ruke i zaboraviti na njega, već da…(Cijeli članak)


  0 0

  Prstene danas promatramo uglavnom kao ukras nekog tijela, povezujući ih isključivo sa sudarom tijela sa tijelom koje ima prsten. Nije ništa drugačije sa satelitima kao našim Mjesecom gdje je stajalište isto, sudar tijela veličine Marsa sa Zemljom (ali zašto onda Zemlja nema prsten?). Oko nekih zvijezda postoje diskovi plina i prašine, njih se naziva proto zvijezde, što bi trebalo značiti da se one formiraju (tek) iz materije diska, ali previđaju činjenicu da u centru postoji zvijezda a disk je nastao kao proizvod odnosa materije i tijela u centru.
  Prikupljeni podaci (Wikipedija) danas nisu više skromni, dostatni su da se njihovim proučavanjem utvrdi što su prsteni, kako nastaju i koji su razlozi njihovog postojanja.

  U Sunčevom sustavu prstene imaju 4 plinovita velika planeta i dva manja tijela koji se svrstavaju u asteroide. Postoji i asteroidni pojas oko Sunca.
  Do danas je otkriveno oko 900 zvijezda koje imaju asteroidne pojaseve ili diskove okolo sebe (poznatije su: Beta Pictoris, 51 Ophiuchi, Tau Ceti, Fomalhaut, Epsilon Eridani, Zeta Leporus, Vega, Sunce …). Podaci iz našeg sustava daju osnovu uvida ali tek kada u promatranje uvrstimo i postojeće podatke od 900 zvijezda i većine galaksija, tada jasno vidimo da:
  - Prsteni nastaju isključivo oko tijela koja imaju samostalnu rotaciju oko svoje osi.
  - Veličina prstena u direktnoj je vezi sa masom, brzinom rotacije, visini temperature i količini materije u okolini tijela.
  - Postojanje prstena nije zavisno o masi i brzini rotacije tijela.
  Nije otkriveno ni jedno tijelo da ima prsten a nema svoju rotaciju. Taj zaključak nameću nepravilne galaksije koje nemaju svoju rotaciju i formiran centar, vidljivo je da nemaju prepoznatljivi oblik diska kao galaksije koje imaju centar i rotaciju oko svoje osi {galaksije koje imaju rotaciju oko osi, pravilne, se sastoje od centra galaksije promjera do 30.000 svjetlosnih godina, oko centra formiran je prsten (spiralne galaksije) ili disk (eliptične galaksije) promjera do iznad 100.000 svjetlosnih godina}. Ovdje možemo uključiti sve satelite u našem sustavu uključujući Merkur i Veneru (uz bitnu napomenu, da vrlo niske temperature i nepravilni oblik udaljenih satelita u Kuiperovom pojasu oko tijela mogu imati svoju rotaciju pa i tijela u orbiti oko toga satelita).
  Velika većina zvijezda koje su do danas registrirane da imaju disk ili asteroidni pojas ili prsten su brzo rotirajuće zvijezde manjeg polumjera (relacija masa/polumjer u odnosu na Sunce) i veće površinske gravitacije. U našem sustavu plinoviti planeti su ujedno sa bržom rotacijom i nižom temperaturom okoline. Ipak postoje i drugačiji rezultati. Prsteni postoje i kod tijela sa crvenim nijansama, nižim temperaturama od 5 ili 4.000°K što znači da ta tijela imaju sporiju rotaciju a neka imaju relativni polumjer veći od relativne mase (npr: tijelo mase 1,7 masa Sunca ima polumjer 2,3 polumjera Sunca) i niže površinske gravitacije. To nedvosmisleno ukazuje da ako postoji rotacija tijela postoji mogućnost formiranja prstena i drugih manjih tijela u orbiti oko njega.
  Veća tijela (zvijezde, centri galaksija) i brža rotacija daju veće prstene a vrlo brza rotacija daje disk (eliptične galaksije i tako zvane proto zvijezde).
  Prsteni, asteroidni pojasevi i diskovi imaju svoje orbite i brzinu kretanja po orbitama koja se ne razlikuje od orbita drugih tijela, brža rotacija tijela i bliže tijelu orbitalna brzina je veća i opada udaljenošću od matičnog tijela. Ovdje se mora napomenuti da to pravilo ne vrijedi kada se orbita nalazi u dijelu gdje je temperatura ispod 4,21°K (zakon niskih temperatura) gdje tijela imaju veću brzinu nego što im daje gravitacija matičnog tijela (Ortov oblak, rubovi galaksija …).


  0 0

  Black Friday je praznik koji se počeo “slaviti” diljem svijeta već godina, a po slaviti mislimo na masovno kupovanje svega što vam treba i ne treba, bilo putem interneta, ili pak u trgovinama. Danas vam donosimo nevjerojatnu ponudu na Coolicool web shopu, koji tokom današnjeg dana, a i cijelog vikenda, nudi nevjerojatne prodaje i popuste.…(Cijeli članak)


  0 0

  Jedna od najmanje spominjanih funkcija koje nudi PlayStation je Remote Play, opcija da sa svog PlayStationa streamate igre na neki drugi uređaj. U ovom trenutku moguće je samo streamanje na određene uređaje, a to su PS Vita, pojedini Sonyevi smartphonei te PlayStation TV. Izgleda da bi se stvari uskoro trebale pomijeniti na bolje, ako je…(Cijeli članak)


  0 0

  Ranije sam objavio da postoji mogućnost da udaljeni sateliti nekog tijela mogu imati svoje satelite, bazirajući tvrdnju na smanjenom utjecaju gravitacije sa zvijezde, nepravilnom obliku i niskim temperaturama koje pogoduju ostvarivanju samostalne rotacije. Samostalna rotacija je osnovni preduvjet postojanja orbita. Ovdje iznosim samo statistiku poznatih činjenica za satelite unutar našeg sustava.


  Temperatura volumena u kojem je Merkurova orbita iznosi ~100° Kelvina (mjeri se na tamnoj strani tijela) i postupno se spušta na ~4° K u Ortovom oblaku.
  Merkur i Venera nemaju samostalnu rotaciju (kao Zemlja, Mars i dr.) i nemaju satelite. Zemlja i Mars imaju satelite sa sinkronom rotacijom. Ostali planeti imaju satelite sa sinkronom rotacijom koji su bliži planetu (unutarnji) ali imaju i vanjske satelite koji imaju vlastitu rotaciju tj. nisu sinkronizirani sa rotacijom planeta.
  Vrlo važna činjenica je da sateliti nepravilnog oblika (npr. 148 x 85 x 62 kilometra) mogu biti unutarnji i imaju sinkronu rotaciju i mogu biti vanjski sa samostalnom rotacijom (najčešće kaotičnom radi nepravilnog oblika). Isto vrijedi za satelite pravilnog oblika. To jasno ukazuje da oblik tijela nije presudan za postojanje sinkrone i samostalne rotacije, već je za to odgovorna udaljenost satelita od planeta ili zvijezde.
  Jupiterovi sateliti sa rotacijom (tz. nepravilni prirodni sateliti) počinju sa Themisto, Leda, Himalija, Lysithea … posljednji poznati su Megaclite i S/2003 J 2. Themisto je udaljen 7.393.216 kilometara a S/2003 J 2 30.290.846 km.
  Saturnovi prirodni vanjski sateliti sa rotacijom počinju od satelita Kiviuq (udaljen oko 11.294.800 km) posljednji poznati satelit je Fornjot udaljen 24.504.879 km.
  Uranovi prirodni sateliti sa rotacijom počinju sa Francisco koji je udaljen oko 4.276.000 km, završava sa Ferdinand koji je udaljen 20.900.000 km.
  Neptunovi prirodni sateliti sa rotacijom počinju sa mjesecom Nereid (5.513.818 km.), završava sa mjesecom Neso (49.285.000 km.).
  Pluton ima samo 5 poznatih satelita od kojih je samo Charon sinkroniziran, dok ostali imaju svoju rotaciju.
  Podaci o vrsti satelita za ostala udaljenija tijela u Kuiperovom pojasu nisu još otkriveni.
  Sagledavajući statistiku podataka za satelite vidimo da postoji čvrsto pravilo da su sateliti bliže planetu ili zvijezdi zarobljeni, odnosno nemaju samostalnu rotaciju koju imaju vanjski udaljeni sateliti. Ujedno primjećuje se trend da što je niža temperatura volumena broj tijela sa rotacijom je veći.
  Vidljivo je također da rotaciju ostvaruju sateliti pravilnog i nepravilnog oblika, kao i da su sinkronizirani sateliti istog tipa koji su bliže planetu, s tim da je tendencija da su manja tijela više nepravilnog oblika od većih, nepravilnost se gubi kod patuljastih planeta, dok kod planeta postoje samo pravilni oblik tijela sličan lopti.
  Kako se radi o solidnom broju satelita koji imaju samostalnu rotaciju, treba naglasiti da postoji vrlo velika vjerojatnost da nekolicina njih imaju svoje satelite na što treba obratiti pozornost kod narednih astronomskih promatranja ovih objekata.

  0 0

  Postoji jedna stvar koja se do sad nije promijenila ni na jednom iPhoneu te je prisutna na svim Appleovim smartphoneima. To je 3,5 mm utor za slušalice koji je konstantan od 2007. godine. No ipak, izgleda da će se i to promijeniti. Prema glasinama koje donosi pouzdani japanski blog Macotakara, Apple trenutno testira čak pet različitih…(Cijeli članak)


  0 0

  Motorola je danas najavila da sportstka verzija njihovog popularnog Moto 360 pametnog sata, Moto 360 Sport, izlazi na Američko tržište 7.1.2016., a u Francuskoj i Ujedinjenom kraljevstvu 18.12.2015. Uređaj će koštati $299 i donosi sa sobom ugrađeni GPS, konstrukciju otpornu na znojenje i još neke funkcije za pračenje fizičke aktivnosti. 360 Sport je također i…(Cijeli članak)


  0 0


  Već nekoliko decenija se trudimo da unaprijedimo naše instrumente kako bismo „vidjeli Big Bang“. Instrumenti su se višestruko usavršili i postali osjetljiviji ali pomaci su minimalni. Najhrabriji tvrde da su granicu od 400.000 svjetlosnih godina od „Big Banga“ spustili na 300.000, što je i da je točno minorna vrijednost za trud uložen posljednjih 50 godina poboljšanja osjetljivosti instrumenata.
  O pozadinskom zračenju počelo se je govoriti 1948 godine da bi Arno Allan Penzias i Robert Woodrow Wilson 1964 dokazali, otkrićem, njihovo stvarno postojanje.
  O nelogičnostima vezanih za prezentaciju što pozadinska zračenja znače naveo sam (između ostalog) u članku „Zašto teleskopi lažu“. Citat: „Slično je i sa napravama za mjerenje pozadinskog zračenja kojima se procjenjuje udaljenost od izvora do naprave, odnosno Zemlje.
  Pretpostavimo da je ono od Velikog praska. Ako zračenja (pozadinska) od prije 13 milijardi godina putuje brzinom svjetlosti, a materija u najpovoljnijem slučaju 10 % sporije, a kreću iz istog mjesta, kako se sada susreću, po kojoj matematici?
  Pozadinsko zračenje stiže sa udaljenosti 13,7 milijardi godina svjetlosti i ti podatci se podudaraju sa udaljenošću najudaljenijih promatranih svemirskih tijela, ona (pozadinska zračenja) stižu sa kraja svemira…“
  Raspon temperature pozadinskih zračenja 2,4 do 2,7° Kelvina je ključ koji nam pomaže otkriti njihovo podrijetlo. Kada instrumentima ili okom pogledamo noćno nebo vidimo da postoji različiti intenzitet zračenja koji dolazi sa zvijezda i to odmah povezujemo sa, da su zvijezde različitih veličina, sjaja i udaljenosti. Ništa drugačije nije ni sa pozadinskim zračenjima koja pokazuju različitu udaljenost, sjaj i veličinu objekata izvan našeg svemira koji zrače. Ujedno iz podatka da pozadinska zračenja dolaze iz svih pravaca, vidimo da je cjelokupan volumen oko našeg Svemira pokriven tim objektima, a raspon temperature pokazuje njihovu strukturu po dubini volumena.
  Otkrićem pozadinskih zračenja otkrili smo da naš Svemir nije usamljen već da je dio veće cjeline za koju već duže vrijeme iz ovih ili onih razloga koristimo termin Multisvemir. Iz dokaza da se rotiraju sustavi zvijezda, klasteri zvijezda, galaksije te klasteri galaksija vidimo prepoznatljiv obrazac za rekonstrukciju šireg volumena koji okružuje naš svemir. Pomoću dokaza opadanja temperatura kako udaljenost raste od izvora zračenja (zvijezda) možemo rekonstruirati dinamiku i pravila ponašanja objekata u novom volumenu. Što su tijela udaljenija temperatura je niža i teži apsolutnoj nuli a objekti povećavaju brzinu, zato su tijela unutar novog volumena brža kako udaljenost raste.
  Iz navedenih razloga postaje jasno zašto usprkos velikom poboljšanju instrumenata ne dobivamo željene nego adekvatne rezultate.


  0 0

  Black Hole's Rejected Snack Becomes Science Goldmine

  „At the time, it was assumed G2 was composed of a nebulous collection of stellar gases. It was also assumed that, while undergoing extreme tidal warping, the cloud would be stretched out like a long noodle, with tendrils being sucked into the black hole’s accretion disk. ..
  But… nothing happened.“ http://www.space.com/31524-black-holes-rejected-snack-becomes-science-goldmine.html

  Kada čitamo članke pokušavamo shvatiti što nam poručuju i koje novosti donosi. Mali dio nas provjeri podatke kroz postojeće podatke.

  Službeno stajalište je: Super masivna crna rupa veličine je ~ 0,001-400 AU ( https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole#Physical_properties ) . Promjer centra naše galaksije po ekvatoru je 40.000, a od pola do pola 30.000 svjetlosnih godina ( http://www.astrodigital.org/astronomy/milkywaygalaxy.html ).

  Usporedbe radi jedna svjetlosna godina iznosi 9,461 × 10 ^ 12 Km, jedna AU (AJ) je ~150 milijuna Km. Najbliža zvijezda Zemlji, osim Sunca, je Proksima Kentauri (Proxima Centauri) koja je udaljena 4,3 SG (svjetlosne godine).

  Sve i da imamo unutar centra naše galaksije (maksimalnu) super masivnu crnu rupu ona se nalazi udaljena od površinskog sloja centra galaksije 15.000 (od pola) odnosno 20.000 (od ekvatora) svjetlosnih godina, prekrivena bi bila sa slojem materije debelim 15-20.000 svjetlosnih godina.

  Sada kada su dokazi na jednom mjestu možemo se zapitati o čemu to oni pišu, kakve su to nebuloze? Provjerava li to tko i gdje je recenzija?
  Naviknuti smo (naučili su nas) slušati znanstvenike i vjerovati im jer oni su autoriteti, nema se tu što provjeravati. Stvarnost je grubo drugačija. Vjerodostojnost znanstvenih članaka je vrlo upitna, i ne možete čitati znanstvena štiva kao zakon, već morate imati vrlo visoku dozu skepse.

  U istom rangu je i informacija o prvom promatranju kako „crna rupa „ guta zvijezdu. Zadnji kontakt sa zvijezdom može biti udaljen nekoliko desetaka tisuća svjetlosnih godina od njihove zacrtane crne rupe. Kako mogu onda tvrditi da zvijezda ima kontakt sa zamišljenim objektom na ovolikoj udaljenosti? Teleportacija nije usavršena ni u mašti da prenosi objekte na tu udaljenost, posebno tolike mase.

  Ako je promatran događaj da zvijezda nestaje na vrhu pola centra galaksije onda mora postojati realan razlog koji je u skladu sa postojećim dokazima i zakonima fizike. Vrtnja tijela (centra galaksije) stvara na polovima ciklone, ujedno ih registriramo na polovima plinovitih planeta i Sunca. Jedino oni mogu biti odgovorni za događaje koje ne pokrivaju izmišljena crna rupa i nepostojeća teleportacija.


  0 0

  Danas je apsolvirano, da su cikloni povezani sa rotacijom svemirskih tijela. Istraživanja su potvrdila postojanje ciklona na polovima plinovitih planeta i Sunca, ali i promatranja neosporno upućuju na njihovo postojanje u centrima galaksija, tz pulsarima i neutronskim zvijezdama. Rotacija oko osi je svojstvena svakoj zvijezdi bez iznimki, klasterima zvijezda, većini galaksija i klastera galaksija.

  Rotacija tijela oko svoje osi je opće zastupljena u Svemiru.
  Kada rotira neko tijelo sa njim rotiraju i njegove privlačne sile čiji je domet neograničen, ali pada kvadratom udaljenosti, odnosno utjecaj privlačnih sila pada kako se udaljenost povećava. Iako su privlačne sile minorne već nakon udaljenosti od jedne svjetlosne godine one igraju vrlo bitnu ulogu u slaganju sustava. Sve treba promatrati kroz vrlo veliki period vremena. Što je protok vremena duži sustavi su uređeniji.

  Svako tijelo je slojevito zbog različitih tlačnih sila po dubini tijela, gdje su najveće tlačne sile tu je materija najgušća, to je u centrima tijela. Ovdje nije riječ da u centrima tijela imamo željezo ili druge guste metale, ista materija je gušća u centru od površinskog sloja.

  Cikloni su posljedica rotacije tekućeg (i plinovitog) tijela.

  Kod većine zvijezda cikloni su relativno plitki i ne prodiru duboko u tijelo jer su većina zvijezda naše galaksije (što je vjerojatno nekakav prosjek za Svemir) sporo rotirajuće crvene zvijezde (70 % ukupnih zvijezda u našoj galaksiji su male crvene , sporo rotirajuće zvijezde, tome možemo dodati i ostale crvene i žute zvijezde).
  Protokom vremena cikloni uslijed usisavanja toplije materije na dnu ciklona i hladnije na vrhu počinju igrati vrlo zapaženu ulogu kod oblikovanja tijela. Njegova rotacija je brža od rotacije okolne materije koja lagano ubrzava djelovanjem ciklona što protokom vremena se mjeri različitom brzinom materije tijela na polovima od ekvatora. Ovo je ujedno i prevladavajući proces zvijezda, ali ne i jedini.

  Djelovanje ciklona odvija se i na dublje slojeve tijela gdje ciklon usisavajući toplu materiju svojom rotacijom djeluje na unutarnji sloj koji također ubrzava, u početku sporije, ali vremenom ili uslijed vanjskog djelovanja ubrzanje je veće a ciklone su značajnije. To je ujedno razlog zašto češće eksplodiraju brzo rotirajuće zvijezde dok je to rijetka pojava za crvene zvijezde. Veći ciklon prodire dublje u tijelo zvijezde. Kada usisa veći objekt on eksplodira u slojevima daleko ispod površine što može prouzročiti eksploziju cijele zvijezde. Kod eksplozije jasno prepoznajemo kretanje udarnog vala kroz polove zvijezde što je poveznica sa ciklonom.

  Prenoseći ovo na centre galaksija možemo doći do vrlo sličnih rezultata, kao: vrlo je mali broj eliptičnih ili brzo rotirajućih galaksija. Bitna razlika je, da nema tijela dostatne i odgovarajuće veličine koja bi mogla aktivirati eksploziju centra galaksije.

  Da su fuzija, fisija i sagorijevanje materije prisutne u realnosti, tada bi centri galaksija davno postali vrlo velike Super Nove, ali se to ne događa u svemiru niti pri sudaru galaksija.


  0 0

  Iako se polako napušta, teorija o postanku Zemlje koja je u početku bila vrela i postupno se hladila još uvijek je ona prevlađujuća. U toj tezi (naravno netočnoj) našlo se je obrazloženje o potonuću željeza prema centru Zemlje, što je bila „jasna potvrda“, da se jezgra Zemlje sastoji od rastaljenog željeza, jer je jezgra gušća od ostatka Zemlje ( Tlak u centru veći je od 3 do 4 milijuna bara, a temperatura se kreće od 3 000 do 4 000 K. Smatra se da je jezgra sastavljena od željeza i nikla, a plašt od silikatnih minerala. Wikipedija).

  Gustoću jezgre nikako nije potrebno vezati za teški i gusti element željezo kada je svakome danas jasno da uslijed pritiska uvijek imamo gušći sloj iste materije na dnu nego na vrhu. To se vidi iz tablice na Wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Earth#Internal_structure i bilo bi vrlo zanimljivo poredati slojeve prema gustoći određenih atoma.
  Tlo po kojem hodamo ili kora planeta ima najveću raznovrsnost prirodnih elemenata koja opada prema nižim slojevima. Iz sastava magme ili bazaltnih stijena vidimo da su slojevi gornji plašt i plašt osiromašeni za veliki niz elemenata kojih imamo u kori. U sva tri ova gornja sloja prisutno je željezo koje ipak nije potonulo jer nije upoznato sa teorijom potonuća.
  Kada tu pridodamo i sastav zvijezda (koji je izmjeren spektroskopijom) gdje su zastupljeni samo vodik i helij i složeniji atomi samo u tragovima otkrivamo da kako temperatura raste (ona iznad točke taljenja elemenata) složenost atoma je manja i na kraju ostaju stalno vodik i manji udio helija.
  Sliku možemo i proširiti na geologiju našeg planeta koja pokazuje da se ledena doba na Zemlji stalno smanjuju i imamo permanentni porast temperature našeg planeta (svakog dana na Zemlju padne 70-140 tona svemirskog materijala što doprinosi malom ali stalnom rastu tlaka u planetu).
  Uvrstimo li tu i podatak o braon patuljcima
  „…WISE 1828 + 2650… njegova temperatura jer je revidiran i novije procjene staviti ga u rasponu od 250 do 400 K (-23-127 ° C, -10-260 ° F).
  U travnju 2014., WISE 0855-0714 je najavljen s profilom temperature procijenjene oko 225 do 260 K i masom od 3 do 10 M J. Također je neobično u tome njegova promatrana paralakse značilo udaljenost blizu 7,2 ± 0,7 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava.“ Wikipedija (Google Prevoditelj)
  vidimo da Zemlja danas pripada (zajedno sa Venerom) u braon patuljke. Istraživanja govore da na braon patuljcima postoji atmosfera sa dušikom i amonijakom uz mogućnost postojanja vode.
  Postanak Zemlje (i drugih tijela) možemo vezati samo za rast i okrupnjavanje materije u Svemiru. Slijed okupljanja vidimo kroz postojanje na jednom mjestu (dijelu Svemira) plina, prašine, malih i većih asteroida i kometa, planetoida, tijela veličine planeta, malih i velikih zvijezda i centara galaksija. Dok je masa mala, tijela su hladna. Porastom tlaka (i drugih sila (gravitacije kroz odnos dvaju ili više tijela)) materija se zagrijava. Nakon kritične točke (zbroja sila) postaju vruća tijela koja odašilju zračenja (koje mi vidimo kao svjetlost).


  0 0

  Položaj tijela (lokacija) određuju koji će geološki procesi biti prisutni. Vulkane imamo na unutarnjim tijelima sustava, dok izbacivanje hladne (ledene) materije nalazimo kod tijela u vanjskom pojasu koji je značajno hladniji od unutarnjeg. Treba napomenuti da se promatranje odnosi na postojeće stanje u sustavu. Ono nikako nije moralo imati ovakav raspored tijela u pogledu mase, lokacije, atmosfere itd. Stanje je posljedica događanja kroz povijest unutar nekog sustava. Očiti dokaz za to su viđeni kod drugih sustava koji imaju planete (egzo planeti) ili gdje oko zvijezde imamo zvijezde (Sirijus, Sirijus A i B, itd.).

  Nastanak atmosfere je u direktnoj vezi sa različitim geološkim procesima: vulkani, ledeno izbacivanje materije, zarobljavanjem čestica nove materije, djelovanjem intenzivnog zračenja, djelovanje privlačnih sila dvaju i više tijela jednih na druge, rotacija tijela kada dolazi do različitih temperatura dana i noći, stalno bombardiranje drugih manjih i većih tijela, nagib tijela i oblik, izmjena godišnjih doba itd. Ovdje posebno treba izdvojiti starost tijela iako o tome neće biti govora.
  Kod formiranja atmosfere unutarnjih tijela uz količinu geoloških procesa treba imati u vidu sljedeće: „Dušik ne gori i ne podržava gorenje. Nešto je lakši od zraka i slabo je topljiv u vodi, te kemijski inertan. …Od ukupne količine ugljika na Zemlji, 99,8% je vezano u mineralima, uglavnom karbonatima… Samo 0,01% ugljika vezano je u živim bićima. … Ugljik, poslije vodika, tvori više spojeva nego svi ostali kemijski elementi zajedno.“ Wikipedija

  Iako CO2 je zajednički za sva tri planeta sa atmosferom razlike su nastale uslijed udaljenosti od Sunca, rotacije , mase koji su doveli do različitih geoloških procesa. Blizina Sunca i nedostatak rotacije i pored slične mase, atmosfera Venere je CO2 96,5% a dušik 3,5%. Rotacija Zemlje, izmjena godišnjih doba, binarni odnos sa Mjesecom i hladniji okoliš (od Venere) su pogodni za nastajanje vode koja kao kiša uklanja CO2 iz atmosfere. Profitirali su dušik 78% i kisik 21%. Nedostatna masa Marsa (izostaju dinamični geološki procesi stvaranja atmosfere) za posljedicu ima atmosferu u formiranju CO2; 95,97%, dušik 1,81%, argon 1,93%.. . Churyumov–Gerasimenko komet je prelazno tijelo koje dijelom spada u unutarnje (Perihel 1.2432 AJ ) i dijelom u vanjskom pojasu (Afel 5,6829 AJ). Mali masom uz rotaciju i različitu udaljenost od Sunca ima slobodnih čestica kisika i dušika a karbonatnog je sastava uz malo prisutne vode itd.
  Tijela u vanjskom pojasu koji je hladan dijelimo na velike plinovite planete i ostala tijela.


  Neki elementi i spojevi vezani za Titan i Pluton

  Titanova atmosfera se sastoji od:* Stratosphere: 98.4% nitrogen (N2) 1.4% methane (CH4), 0.2% hydrogen (H2); Lower troposphere: 95.0% N2, 4.9% CH4, Wikipedia* , a slična je atmosfera i na Plutonu, samo znatno tanja. Iz velike prisutnosti metana vidljivo je da nema vode u kružnom procesu da smanji tako visok udio matana u atmosferi. Zajedničko za Titan i Pluton je naglašeni binarni sustav koji ubrzava geološke procese. Za veće geološke aktivnosti veliku ulogu igra masa i struktura tijela. Veća masa je manje kompaktna i podložna je lakšem miješanju (radu) što je najčešće dostatno da neki element ili spoj promijeni agregatno stanje i proizvede ledeno izbijanje materije ( ledeni vulkan ili ledeni gejzir). Izbijanje materije imamo na Plutonu gdje je maksimalna temperatura planeta -210 C (pri ovoj temperaturi dušik postaje tekućina).

  Na hladnijim tijelima imamo elemente i spojeve niskog tališta i vrelišta (N2, CH4,…), dok toplija tijela, Venera, Mars, Zemlja ((nekad je i atmosfera Zemlje bila uglavnom od CO2) („To je dovelo do stvaranja "druge atmosfere" koja je u početku bila sastavljena od ugljikovog dioksida i dušika uz nešto vodene pare ali praktički bez kisika.“ Wikipedia )) stvaraju atmosferu iz kružnog toka ugljika (CO2, CO, karbonati …). Zajedničko svim tijelima (uz dvije iznimke) je vodik, kisik, dušik i ugljik, ali iz gore navedenih razloga zastupljenost im je različita. (Sastav Saturnove atmosfere (volumenski: ≈ 96% vodik (H2), 3% ≈ helij (He) ≈ 0.4%, metan (CH4) ≈ 0.01% amonijak (NH3) ≈ 0.01%, deuterij (HD). Led: amonijak (NH3), vodena para (H2O), amonijev hydrosulfide (NH4SH) Wikipedia))

  Radni elementi vodik, helij, dušik i ugljik stvaraju atmosferu prema uvjetima gdje se odvija nastajanje.


  0 0

  Vjerojatno je teško pronaći osobu koja nije informirana o velikom svjetskom otkriću gravitacioni valova, zato ne navodim link za poveznicu.

  Očitali su „gravitacione“ valove negdje tamo daleko (na udaljenosti oko 1,3 milijarde svjetlosnih godina).

  „Sila gravitacije je sila s kojom se zemlja, mjesec, ili neki drugi masivno veliki objekt privlači drugi objekt prema sebi. Po definiciji, to je težina objekta, Fgrav = m * g“ https://www.vocabulary.com/dictionary/gravity

  Da nešto nije u redu u Danskoj ukazuje tvrdnja autora da su vidjeli u srazu dva hipotetska, ne znanstvena tijela (sraz dvije „crne rupe“). Zašto? Velikom otkriću nisu potrebne prezentacije koje unose automatsku sumnju i pokreću velike polemike. Jedini mogući razlog je, da je to prašina u oči i prikrivanje istine o tome što je otkriveno.

  25.veljače iznenada se pojavljuje novi članak http://phys.org/news/2016-02-pulsar-web-low-frequency-gravitational.html i iznenadna ponovna promjena ionako nove paradigme. Gravitacione valove bi mogli stvarati i (singl) pulsari koji imaju brzu rotaciju!

  Ovaj potpuni „obrat“ izgleda da je bio u osnovi otkrića i potvrda da se i ne radi o gravitacionim valovima koje je predvidio sam Einstein ( on nije ni osmislio niti prihvatio termin crne rupe) već o valovima koje odašilje svako tijelo koje rotira oko svoje osi, brža rotacija = značajniji valovi i obrnuto.

  To više nije Einstein nego Weitter Duckss i njegovi tekstovi posljednjih 12 godina. „Zadarska teorija“ je objavljena 2004. godine i kaže:

  „Vrtnja čestica unutar sustava, a i dijelova sustava unutar različitih struktura je težina, a i gravitacija koja objedinjuje privlačnu silu uslijed magnetnih sila i odbojnu silu koja uslijed vrtnje odašilje valove dalje od tijela. Najizraženije je to kod nebeskih tijela koja imaju vrtnju (tijela koja nemaju vlastitu vrtnju ne odašilju valove) kada uslijed pravca gibanja atoma dobivamo sinhrotonsko zračenje koje uznemirava neutralnu energiju stvarajući odbojne valove.“ http://www.svemir-ipaksevrti.com/Zadarska-teorija-hrvatski2004.html

  „Citat dijela teksta iz 2008: „…Nebeska se tijela vrte oko svoje ose, vrtnja stvara valove koji putuju dalje od tijela i tako stvaraju odbojne sile koje zarobljena tijela u orbiti oko sebe sprečavaju da se uruše na tijelo. Elektro-magnetne sile stalno privlače tijela prema većem dominantnom tijelu, a ono pak uslijed svoje vrtnje stalno odbija i skreće tijelo koje nadolazi dok ga ne ubaci u putanju oko sebe, zato se tijela na svojim stazama teturaju, jer na njih djeluju elektro-magnetne privlačne i odbojne sile istovremeno…““ iz uvoda u članak „Zabranjeni članak: gravitacija i antigravitacija“. http://www.svemir-ipaksevrti.com/objavljeni-clanci.html#9

  Postavimo pitanje kako gravitacija kao privlačna sila može stvarati obrnute sile istovremeno, ti valovi bi se morali kretati prema gravitaciji a ne obrnuto od centra gravitacije i tu se nema što mjeriti.

  Izgleda da iza dizanja velike buke (pohvale otkriću izrekao je i predsjednik Obama) je pokušaj, velikom makinacijom, maskiranja još jednog američkog plagijata.


  0 0
 • 03/06/16--04:51: Sportska tribina
 • Pozdrav,.

  Sportska tribina vam donosi svakodnevno najnovije sportske vijesti, te organiziramo nagradne igre. Portal možete pratiti na linku: sportska-tribina.info


  0 0

  Predugo slušamo kako su Super Nove (ili samo Nove) odgovorne zato što postojimo. One su donijele teške i egzistencijalne elemente na naš planet. Željezo, uran i drugi složeni elementi, kažu, stigli su iz svemira i tako formirali našu Zemlju.
  SN 1054 remnant (Crab Nebula).
  Da bude apsurd veći, tih ostataka od eksplozija zvijezda i nema mnogo (nekoliko desetaka). Unutar naše galaksije broj ostataka od Super Nove se kreće (Wikipedija) od 25 (od 40 ako brojimo i planetarne maglice) do više od 100 ako brojimo i ostale maglice i oblake čestica (Molekularni oblak, Bokove maglice, među zvjezdani oblak itd). Ako poistovjetimo (što je krajnje netočno) da svaka maglica i svaki oblak čine jednu eksplodiranu zvijezdu i usporedimo sa ukupnim brojem zvijezda naše galaksije (100 do 400 milijardi zvijezda) odmah ćemo vidjeti da je to vrijednosno potpuno zanemariv broj za promatranje ukupnih procesa unutar galaksije ili šire.
  Kako izvesti zaključak da neka pojava minornih vrijednosti može isporučiti složene elemente u nekoliko stotina milijardi zvjezdanih sustava i uz to stvarati bezbroj novih zvijezda, kao i hipotetsku crnu rupu i hipotetsku neutronsku zvijezdu?
  Taj nesklad, iako strašno bode oči, stalno prolazi kao temeljna znanost i stalni izvor kontinuiranog stvaranja neograničenog broja bajki (jer nikako se ne mogu podvesti pod znanost, niti SF).
  Prije eksplozije, zvijezda je imala sastav: „Sunce se sastoji prvenstveno od kemijskih elemenata vodika i helija ; oni čine 74,9% i 23,8% od mase Sunca u fotosfere, respektivno. Sve teže elemente, pod nazivom metali u astronomiji, čine manje od 2% mase, kisik (oko 1% od Sunčeve mase), ugljik (0,3%), neon (0,2%), željezo (0,2%),.“ https://en.wikipedia.org/wiki/Sun#Composition
  Gustoća zvijezde je vrlo niska, ispod 1,5 g/cm^3 (Sunce 1,408) što jasno sugerira svaku odsutnost složenih elemenata. Nešto veća gustoća plinova koji sačinjavaju zvijezdu nastaje uslijed tlačnih sila kada plinovi postaju zbijeniji unutar prostora odnosno zvijezde.
  Odakle uopće potiče tvrdnja da se eksplozijom tijela koje je sastavljeno od vodika i helija isporučuje nepostojeće složene elemente? Da su zvijezde prije eksplozije bile sačinjene od samih složenih elemenata njihov mali broj predstavlja opet minornu vrijednost koju ne možemo povezati sa složenim česticama 100 do 400 milijardi zvjezdanih sustava. Uz to tu je dezintegracija čestica uslijed strašne eksplozije (službene procjene govore da vrlo mali dio materije zvijezde preostaje kao maglica).
  Sastav maglica, u presjeku, je od vodika sa nešto helija i ostalih elemenata u tragovima. Nije izmjereno da zvijezde ili maglice imaju srebra, zlata, urana ili općenito složenih elemenata (u količinama na kojima se može graditi osnovana hipoteza).
  Treba istaći da i opća građa na Wikipediji ne svrstava sve maglice i oblake u isti koš sa eksplozijama zvijezda, već pod ostatke od Super Novi navodi njih 25, a pod planetarne maglice njih 40 gdje se svrstavaju i ostaci Super Novi.
  Eksplozija zvijezde nakon koje je nastala Rakova Maglica dogodila se je 1.054 godine naše ere i za 1.000 godina prevalila je od centra manje od 6 svjetlosnih godina (promjer joj je oko 11 sg). Intenzitet zračenja i valova opada kvadratom udaljenosti, materija neusporedivo sporije se širi i nema većih maglica od promjera 200 do 600 sg (molekularni oblak koji i nije nastao uslijed eksplozije zvijezde i ne predstavlja ostatak Super Nove).
  Ne postoji valjan razlog da znanstveno prihvatimo da su Super Nove uzrokom svih naših neznanja, odnosno da su odgovorne za stizanje teških elemenata na naš planet, one su u potpunosti nevine.


  0 0
 • 04/07/16--07:41: Chatalica - Balkan Chat
 • Link za domaći balkan chat tj. Chatalica

  web stranica je http://www.chatalica.com/

  a grupa je: http://xat.com/catalica


  0 0
 • 04/17/16--11:40: Problem xorg na Gentoo
 • Ako sam promasio oblast, onda se izvinjavam.
  Imam problem da instaliram xorg drajvere na Gentoo. Instaliranje Gentoo-a sam radio prema uputstvu sa zvanicnog sajta .
  https://wiki.gentoo.org/wiki/Xorg/Guide


  0 0

  Nismo skloni mijenjati stare hipoteze, na njima ustrajavamo i kada te hipoteze ne znače više ništa.
  Na osnovu promatranja našeg sustava zaključili smo da pogodna zona za nastajanje života je od Venere do Marsa, držeći se čvrstog dokaza da na Zemlji postoji život koji smo tražili na Veneri i odustali, ali na Marsu još uporno tragamo da dokažemo da smo bili u pravu u pogledu Marsovaca i stanovnika Venere. Dokazi koji nedvosmisleno pokazuju potpunu suprotnost ovakvom razmišljanju nisu bitni, Mars je suh kao suhi barut, nema vode, nema pogodne atmosfere, zračenja su ogromna, roboti nisu pronašli ništa što barem daje nadu, ni fosila, ni bakterija niti bilo kakvih naznaka najjednostavnijih organizama… Ni da ih maljem pogodite po glavi oni ne bi odustali od priča o postojanju života na Marsu danas ili barem nekad u prošlosti.
  Toliko su zaluđeni ili hipnotizirani tim vjerovanjem da kao pravi religiozni vjernici vide i prepoznaju mjesta gdje je tekla voda, bilo jezero, bili gejziri… postali su prave babe gatare koje gledaju u talog od ispijene kave i sada zadovoljno izmišljaju da bi zaradile još koju kavu ili koji groš.

  Zlatokosa zona je imaginacija ili donošenje zakona na osnovu jednog u 100 do 400 milijardi sustava naše galaksije. Kako je svemir velik oni ga ne mogu promatrati da je još dinamičan, stalno promjenljiv, sa stalnim procesima koji postojanje života ne veže za zone ili pojaseve.
  Tijela stalno rastu (okrupnjavaju). Kada tijelo dostigne određenu masu (<10% mase Sunca) ono postaje zvijezda. Period prije toga tijela još imaju koru i razvijaju život (rotacija tijela je obavezna) jer dugi niz godina na tijelu se događaju vrlo intenzivni geološki procesi. Takvo tijelo nije ovisno o zonama, može biti na udaljenosti Jupitera i Neptuna. Potvrdu za to imamo u promatranju braon patuljaka u koje, prema novim kriterijima u potpunosti spadaju Zemlja i Venera
  (One of the Y dwarfs, called WISE 1828+2650, was, as of August 2011, the record holder for the coldest brown dwarf – emitting no visible light at all, this type of object resembles free-floating planets more than stars. WISE 1828+2650 was initially estimated to have an atmospheric temperature cooler than 300 K[46]—for comparison the upper end of room temperature is 298 K (25 °C, 80 °F). Its temperature has since been revised and newer estimates put it in the range of 250 to 400 K (−23–127 °C, −10–260 °F).[47]
  In April 2014, WISE 0855−0714 was announced with a temperature profile estimated around 225 to 260 K and a mass of 3 to 10 MJ. https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_dwarf#Spectral_class_Y ).
  Ako promatramo samo tijela u orbiti oko zvijezde (postoje manja samostalna tijela http://phys.org/news/2016-04-lone-planetary-mass-family-stars.html ) moramo uzeti u obzir, masu i radijus zvijezde, temperaturu i brzinu rotacije zvijezde pa tek onda masu i udaljenost tijela u orbiti. Tijelo veličine Zemlje na mjestu Marsa je još uvijek nepogodno za život jer plimne sile su znatno manje, rastaljena jezgra je manja, geološke aktivnosti također, na toj orbiti Zemlja je još u ledenom dobu i nije ni po čemu nalik našoj Zemlji.
  Da bi orbita „Marsa“ bila pogodna za život tijelo mora imati veću masu od Zemlje ili zvijezda mora imati veću rotaciju (koja nosi višu temperaturu, bržu orbitu, veće plimne sile) ili značajno veću masu (uz istu rotaciju to je viša temperatura i veće plimne sile). Promatrajući egzo planete vidimo da sustavi nisu isti, čak niti slični (veliki planeti (zvijezde) nalaze u orbitama manjim od Merkurove sa temperaturama iznad 1.000°C (znači da nemaju koru) itd. Ne postoje dva tijela ista kamo li dva sustava. „Zlatokose zone“ samo zaboravite, jer iluzije i fikcija ne spadaju u dokaze.


  0 0

  Titan, radi svoje guste atmosfere, stalno je u fokusu zanimanja. Pokušava se svim „oruđima“ kompletirati detalji o njegovom nastanku, sastavu, razlozima postojanja tako guste atmosfere i zašto je 98% od dušika (slična Zemljinoj), da li je pogodan za život i kako bi izgledali oblici života …
  Ovih dana objavljeni su članci, gotovo u svim portalima za kozmologiju, ( http://phys.org/news/2016-04-cassini-explores-methane-sea-titan.html ) ili
  "..has A sea of pure methane. ... The moon has three large seas, all located in the northern polar region, that are surrounded by small lakes. So far, just one large lake has been found in Titan's southern hemisphere. " http://www.space.com/32741-one-of-titans-strange-seas-is-nearly-pure-methane.html itd) o postojanju oceana metana na Titanu (Saturnov mjesec) nakon radarskog istraživanja.
  To i nije nekakva novost, jer to je samo „potvrda“ ranijih spoznaja da na Titanu imamo oceane ugljikovodika („Mogućnost ugljikovodika mora na Titanu je prvi put predložena na temeljuVoyager 1 i 2 …“ https://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(moon)#Liquids ) , čak smo slali i misije spuštajući sondu za istraživanje na površinu ovog satelita (Cassini-Huygens).
  Problem nastaje kada zavirimo u bazu podataka o Titanu: prosječna temperatura Titana je -179,5°C, atmosfera je 98% dušik. Bazeni tekućine su otkriveni u sjevernom i južnom polarnom dijelu koji su znatno hladniji od prosjeka prema općim principima rasporeda temperatura na nekom tijelu, radi različitog utjecaja plimnih sila na ekvator i polove tijela.
  Metan prelazi u kruto agregatno stanje pri temperaturi od -182,5°C, a etan pri minus 182,8°C.
  Dušik je u tekućem agregatnom stanju od -210°C do -195,795°C.
  Razlika od samo 3°C između prosječne temperature Titana (-179,5) i tališta metana (-182,5°C) nedvosmisleno eliminira mogućnost da na polarnom dijelu Titana bude metan i etan u tekućem agregatnom stanju, oni mogu biti u tome dijelu Titana samo u čvrstom agregatnom stanju, jer temperatura u polarnom dijelu mora biti minimalno 20°C niža od prosječne temperature.
  Unutar polarni kapa u tekućem stanju može biti samo dušik (-210°C do -195,795°C) na što nedvosmisleno upućuje sastav atmosfere Titana koja se sastoji od 98% dušika.
  Postojanje bazena u područjima oko ekvatora držalo bi „vodu“ o tekućim ugljikovodicima ( na što upućuje sastav atmosfere), ali više kao tekući dušik na Plutonu koji je na granici topljenja i stvrdnjavanja, čemu svjedoče površinski čvrsti dijelovi koji se kreću po blago rastaljenom dušiku. Podaci iz sastava Titanove atmosfere (Stratosphere: 98.4% nitrogen (N2), 1.4% methane (CH4), 0.2% hydrogen (H2); Lower troposphere: 95.0% N2, 4.9% CH4 https://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(moon) ) upućuju na tu mogućnost.
  Manjak CH4 u atmosferi uzrokuju niže temperature od -182,5°C koje uklanjaju metan iz atmosfere i talože ga na površini a dušik ostaje prevladavajući element atmosfere.